İş sağlığı güvenliği ve beslenme

muayene-300x209

SİZ VE DENGESİZ BESLENEN İŞÇİLERDE
KARŞILAŞILABİLECEK SORUNLAR
Yaptığı işin niteliğine göre besinlerle doğal yoldan gerekli enerji ve besin öğelerini yeterince alamayan işçilerde aşağıda belirtilen olumsuzluklar görülebilmektedir.
• Fiziksel performans için gerekli olan ve kan glikoz düzeyini normal sınırlar içerisinde tutabilecek düzeyde yeterli enerjinin alınamamasına bağlı olarak işçilerde halsizlik, yorgunluk ve bitkinlik gibi belirtiler görülür.
• Kan glikozunun düşüklüğüne bağlı olarak beyine yeterince glikoz gitmemesi sonucu, beyin fonksiyonlarında, dikkat ve algılamada sorunlar yaşanır. Ayrıca bilişsel fonksiyon, dikkat, algılama ve hafıza üzerinde önemli etkileri olan; özellikle B12, B6, ve folik asit gibi vitaminlerin eksik alınmasıda çalışma performansı ve iş kazaları yönünden sorunlara yol açabilir.
• Minerallerden demirin, vitaminlerden B12 ve folik asit yetersizliğini neden olabileceği anemiler sonucu oluşan halsizlik, yorgunluk ve bitkinlik nedeniyle iş kazaları riski artabilir.
• Yağda eriyen, önemli bir antioksidan vitamin olan A vitamininin yetersizliğinde gözün görme fonksiyonları bozulur.
• Çalışma öncesi saf şeker ve nişasta ağırlıklı bir beslenme şekli veya aşırı yemek yeme; daha önce de belirtildiği gibi uyku haline yol açar, kan glikozunun hızlı yükselip, kısa sürede düşmesine neden olarak hipoglisemi riskini artırır.• Aşırı beslenme sonucu şişmanlayan bireyler, kazalara daha eğilimlidirler.
• Bazı vitaminler, özellikle B grubu vitaminleri sinir sisteminin normal çalışması, dikkat, algılama vb. fonksiyonlar için gereklidir. Bu vitaminlerinin yetersizliği iş kazaları yönünden işçilerde önemli sorunlara neden olabilir.
İŞÇİLERDE OKSİDAN STRES /DİĞER SAĞLIK RİSKLERİ VE
BESLENME İLİŞKİSİ
Günümüzde sağlığımızı tehdit eden birçok etmenle karşı karşıyayız. Bu etmenlerden en önemlisi ve başta kanser olmak üzere birçok hastalığın sorumlusu olan serbest radikaller, üzerinde son yıllarda önemle durulan riskler olarak karşımıza çıkmaktadır. Ağır ve tehlikeli işlerde çalışan işçiler açısından bu riskler daha fazladır.
Serbest radikaller: Dış orbitallerinde paylaşılmamış/çiftlenmemiş elektron içeren, son derece aktif ve kısa ömürlü moleküllerdir. Organizmada
diğer moleküllerle hızlı reaksiyona girerek onların yapısını değiştirirler. Artan oksijen tüketimi sonucu oluşan serbest radikaller organizmada zararlı düzeylere ulaştığında, hücre harabiyeti, doku hasarları nedeniyle organizmaya birçok zarar verirler .
Serbest radikallerin organizmada lipid (peroksidasyon), protein, özellikle DNA / RNA (amino asitlerde sülfidril grubu kaybı/spesifik enzim aktivitesini ortadan kaldırma, mutasyon) ve karbonhidratlar (polisakkaritlerin depolimerizasyonu) üzerine olumsuz etkileri vardır. Serbest radikallerin organizmada hücreler üzerinde sürekli “oksidan stres’’ oluşturarak, sağlık üzerinde birçok zararlı etkileri vardır ve pek çok hastalığın oluşum mekanizmasında rol oynarlar.

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

w

Connecting to %s